0744 817012

0745 070777​

Despre noi

Exemple de armonii

Societatea Apelgrassmayr Industries este reprezentanţa în România a turnătoriei de clopote Grassmayr, una din cele mai vechi şi cunoscute turnătorii din lume. În ceea ce priveşte nivelul calitativ, considerăm că lista de lucrari prezentata aici este grăitoare. Societatea Apel Industries oferă pentru clopote şi instalaţiile specifice, proiectare, execuţie, montaj şi service.

În cele ce urmează, vom face o prezentare pe scurt a celor mai importante aspecte legate de clopote şi calitatea lor,  structura lor de susţinere, poziţionarea clopotelor în turn, sistemul de acţionare, ceasuri de turn şi carilon. La cerere punem la dispoziţie desenul structurii de susţinere a clopotelor şi informaţii despre dimensiuni, greutăţi şi încărcări statice şi dinamice a clopotelor.

Turnãtoria de clopote Grassmayr a fost înfiinţatã la Innsbruck – Austria în anul 1599 ca o afacere de familie. Cunoştiinţele legate de turnare au fost transmise din tatã în fiu, iar fiecare generaţie şi-a adus aportul propriu la dezvoltarea afacerii şi îmbunãtãţirea calitãţii produselor. Ajunsã acum la generaţia a 14-a, fraţii Johannes şi Peter Grassmayr, toarnã clopotele din bronz extrem de pur (cupru electrolitic 78% cu puritatea 99,9% şi staniu electrolitic 22% cu puritatea de 99,9%) ceea ce le conferã un sunarta prelucrarii clopoteloret extrem de pur. Mai mult decât atât, calculele care se fac, referitoare la forma clopotelor şi grosimea pereţilor,  permit  obţinerea de clopote turnate pe note muzicale, conform normei Limbourg .
Dupã turnare, clopotele se rãcesc controlat într-o lungã perioadã de timp (2 – 8 sãptãmâni în funcţie de mãrime) şi apoi se acordeazã cu o precizie de ± o şaisprezecime de semiton atât fundamentala cât şi armonicile (terţa, qvinta, octava inferioarã şi octava superioarã).

In capitolul “Armonizarea clopotelor” apare un tabel cu  40 de clopote si caracteristicile lor principale: nota muzicala pe care sunt acordate, greutãţile şi diametrul lor, acoperind 3 game din semiton in semiton de la 22kg la 17500kg .

Aceastã performanţã oferã posibilitatea alegerii clopotelor astfel încât ele sã creeze impreuna o armonie majorã, minorã sau naturalã. In acelasi capitol capitol sunt date cateva  exemple de astfel de armonii, iar pe site le puteti asculta.

In primavara anului 2012 firma Grassmayr a turnat un clopot de 15 tone pentru o biserica ortodoxă din Israel pe muntele Tabor.

In anul 2018 la turnatoria Grassmayr au fost turnate clopotele Catedralei Nationale din Bucuresti, clopotul cel mai mare avand 25190kg (26to impreuna cu limba) si caruia catedrala din Koln i-a cedat titlul de “cel mai mare clopot de biserica in balans din lume”. El are diametrul si inaltimea de 3,45m si este pus in miscare cu ajutorul a 4 motoare electrice.
Clopotele pot fi acţionate manual sau  electric cu un sistem foarte performant şi de maximã calitate, ce funcţioneazã în Europa în peste 5.000 de biserici.

arta prelucrarii clopotelorSistemul are la bazã motoare electrice trifazate de micã putere cu 12 poli care antreneazã jugul clopotului prin intermediul unei roţi volante şi a unei curele.

Întreaga tehnica a turnului de bisericã este supervizată de un computer de proces. Acesta îşi sincronizeazã ora internã în permanenţã cu ora atomicã furnizatã de sateliţii geostaţionari, prin intermediul unei antene GPS. Clopotele pot fi acţionate de la butoanele ce se monteaza în altar, vor putea fi programate pe acest computer, sau vor putea fi pornite de la mare distanţã de la telefonul mobil prin intermediul unei antene GSM, întocmai ca şi la Catedrala din Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turnu Severin, Voluntari sau Arhiepiscopia Bucurestilor.

La pornirea clopotelor, în mod automat se schimbã 3 viteze intocmai ca şi la autoturism, care permit reglaje individuale foarte fine, astfel încât limba sã atingã uşor clopotul şi sã-i confere maximum de sonoritate. La oprire motorul va frâna clopotul. În caz de cutremur, sistemul va intra automat în regim de frânare.

Firma Grassmayr a instalat acest sistem de actionare si pentru clopotele catedralei Sf. Stefan din Vienna, la clopotul de 20 de tone iar in România la clopotul de 9 tone de la Patriarhie cât și la toate clopotele din lista de referință.

Acelaşi calculator de proces se utilizeaza şi la funcţionarea orologiului daca este cazul, sau a carilonului..

Carilonul este un instrument muzical care are în componenţã, în afarã de clopotele din armonia aleasa, alte câteva clopote mai mici turnate şi acestea dupã diapazon pe note musicale. Ciocãnelele comandate de o interfaţã a calculatorului de proces vor lovi clopoţeii în ritmul celui care interpreteazã de la o claviaturã diverse partituri: “Pre Stãpânul”, “Sfinte Dumnezeule”, “Hristos a inviat”, “Mulţi ani trãiascã”, Imnul national, Colinzi şi multe , multe altele, în funcţie de ocazie sau momentul liturgic corespunzãtor.

Dupã interpretare, melodiile se pot înregistra la o adresa de memorie, iar redarea se va putea face oricând foarte simplu prin programarea calculatorului de proces la anumite ore sau telecomanda. Se pot înregistra peste 1000 de cântece.

Cariloane asemanatoare functioneaza în foarte multe biserici, mănăstiri sau catedrale dintre care amintim : biserica Sf. Mina Bucuresti, bisericile noi din Valu lui Traian şi Doicesti, mănăstirile Dorna-Arini şi Recea, catedralele noi construite în Deva, Bacau, Suceava.

Clopotele produse la turnãtoria Grassmayr din Innsbruck, au o garanţie de 15 ani şi o viaţã apreciatã la peste 400 de ani.

Un rol foarte important în ceea ce priveşte propagarea sunetului dinspre interiorul clopotnitei spre exterior o au dimensiunile cât mai mari ale ferestrelor. Un proiect bun al clopotnitei, asigură din plin această cerinţă.

Având în vedere perioada foarte lungã de viaţã a clopotelor, apreciata la peste 400 de ani și structura de susţinere a clopotelor trebuie bine realizatã, ca sa reziste. O vom proiecta astfel încât clopotele sã fie plasate în dreptul ferestrelor, pentru ca sunetul sã poatã ieşi neobstrucţionat. De regula ea se executa din lemn sau metal.

Deoarece structurii de sustinere a clopotelor i se transmit vibraţii puternice produse de mişcarea clopotelor şi mai ales de lovirea limbilor, se recomandã ca aceasta sã se sprijine pe planşeul de beton prin intermediul unor tampoane de cauciuc gros şi să aibă dimensiuni mai mici faţă de cotele interioare ale turnului, astfel încât să nu atingă pereţii, pentru a nu transmite vibraţiile clopotnitei.

Îmbinãrile structurii de sustinere a clopotelor se vor face cu şuruburi mecanice; în nici un caz nu se recomandã sudura, care se poate fisura din cauza vibratiilor sau scoabele în cazul structurii din lemn.

Cu deosebită placere, când suntem solicitati, colectivul Apel Industries – reprezentanta turnatoriei Grassmayr in Romania, ne arătăm disponibilitatea unei vizite pentru a  putea oferi informații suplimentare în strânsă corelație cu proiectul ce urmează a fi executat. Asiguram ulterior montajul clopotelor Grassmayr, confectionam structura de sustinere a clopotelor si montajul sistemului de actionare. Executam lucrari de intretinere periodica cat si reabilitari a clopotelor vechi si la modul general, a tehnicii turnului de biserica.

Importanţa clopotelor este covârşitoare în viaţa spirituală, ele se aud în toată parohia: pe multe clopote se află urmatoarea inscriptie: ” Vivos Voco, Mortuos Plango, Fulgura Frango”, care defineste pe scurt cele 3 aspecte importante: ”Pe vii îi chem (la biserica), pe morţi îi plang, fulgerele le alung”.